Κουνινά Αιγιαλείας. Σας καλωσορίζουμε στο χωριό μας!!

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ιεροψάλτες απο την Κουνινά και την περιοχή της Αιγιάλειας

Με αφορμή μιά περιήγηση στους  ιστότοπους http:// www.sfbyzantini-aigio.gr και http://fokaeus.gr/  κριναμε σκόπιμο να κάνουμε το παρακάτω αφιέρωμα σε ιεροψάλτες με κριτήριο την  καταγωγή από την Κουνινά  ή απο τα γύρω χωρία ή  να έχουν κάποια σχέση με το χωριό μας 

1) Παπαναγιώτου Αθανάσιος (Αρχων Πρωτοψάλτης νέου Ι.Ν.  Αγ.Ανδρέου Πατρών)  Πηγή: http://fokaeus.gr/

Καλλίφωνος Πρωτοψάλτης, μουσικοδιδάσκαλος και χοράρχης.
Γεννήθηκε στην Κουνινά Αιγίου το 1932.
Γόνος ψαλτικής οικογένειας, γαλουχήθηκε από μικρή ηλικία στα νάματα της ιεροψαλτικής Θείας Τέχνης. Μυήθηκε στην Βυζαντινή μουσική από τον Πρωτοψάλτη θείο του Ανδρέα Παπαναγιώτου. Στη συνέχεια μαθήτευσε δίπλα στον  Πρωτοψάλτη και   μουσικοδιδάσκαλο Ανδρέα Λέτσο, στο Αίγιο, ενώ κατόπιν μετέβη επί 2ετία στη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησε ανελλιπώς μαθήματα πλάι στο μεγάλο δάσκαλο Αθανάσιο Καραμάνη, εμβαθύνοντας στα μυστικά της  Θείας μουσικής Τέχνης, για να αναδειχθεί στο τέλος ως ένας από τους αυθεντικότερους μαθητές και συνεχιστές του κορυφαίου Πρωτοψάλτη.
Η ψαλτική του σταδιοδρομία αρχίζει από τον Ι. Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος, Κουλούρας Αιγίου, συνεχίζεται επί 2ετία στον Ι. Ν. Οσίου Λουκά Πατρών, στον
 Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Πατρών,   στον Ι. Ν. Αγ. Διονυσίου Πατρών και ολοκληρώνεται, από το 1964 μέχρι σήμερα, στον νέο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου, κοσμώντας και λαμπρύνοντας με την ιεροπρεπή ψαλμωδία του, ως Πρωτοψάλτης,  το Ιερό Αναλόγιο του επιβλητικού Ι. Ν. του Πολιούχου, Πρωτοκλήτου Αποστόλου της πόλεως των Πατρών.
Είναι Πτυχιούχος και Διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής. Δίδαξε και διδάσκει την ψαλτική Τέχνη σε πολλούς μαθητές του, καταξιωμένους σήμερα ιεροψάλτες. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος και χοράρχης του Βυζαντινού χορού του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών. Διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. της Ο.Μ.Σ.Ι.Ε. επί προεδρίας του αειμνήστου Χρύσανθου Θεοδοσόπουλου. Ιδρυτικό επίσης μέλος του
« Πατραϊκού Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής», υπήρξε επί 3ετία χοράρχης του Βυζαντινού χορού του.
Καλλικέλαδος, με πλούσια μελωδική φωνή, σοβαρό και σεμνοπρεπές, επιβλητικό ψαλτικό ύφος, όπως το διδάχθηκε από τον μεγάλο δάσκαλό του, υπηρετεί με ταπεινότητα, ευλάβεια και αφοσίωση το Ιερό Αναλόγιο και τη Λειτουργική μας μουσική.
Γνωρίζοντας από μικρό παιδί και εκτιμώντας πολύ τον διοικητικό υπεύθυνο του Βυζαντινού χορού «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» κ. Γεώργιο Βέργο και τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση προς τον χοράρχη του χορού κ. Χαράλαμπο Θεοτοκάτο, τόσο για την μουσική του αρτιότητα, όσο και για την εξαίρετη προσωπικότητά του, έχει σταθεί δίπλα στην χορωδία από την ημέρα της ίδρυσής της μέχρι σήμερα, στηρίζοντας και βοηθώντας την, παρακολουθώντας ανελλιπώς όλες τις εκδηλώσεις της. 


2) Γκρεκιώτης Δημήτριος   Πηγή: http:// www.sfbyzantini-aigio.gr/ 
Σπουδαίος καλλίφωνος πρωτοψάλτης, άριστος ερμηνευτής της ψαλτικής τέχνης και δεινός μελοποιός. Γεννήθηκε το 1908 στο χωριό Παρασκευή Αιγιαλείας και από πολύ μικρή ηλικία μυήθηκε στη μουσική από τους μουσικούς Θείους του, αδελφούς της Μητέρας του, τους «Παπαγιανναίους» από τη Κουνινά.
Σπούδασε Βυζαντινή Μουσική σε Ωδείο της Πάτρας και έλαβε πτυχίο με άριστα. Από τότε άρχισε και η μελοποιητική του παραγωγή. Για μια περίοδο μέχρι το 1956 έψαλε στους Ι. Ναούς Αγίου Ανδρέου και Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου, για να  εγκατασταθεί στη συνέχεια στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους.
Στην Αθήνα έψαλε σε διάφορους Ι. Ναούς και δίδαξε την ψαλτική τέχνη σε πολλούς μαθητές του. Συνδέθηκε φιλικά με τον Σπύρο Περιστέρη με τον οποίο συνεργάστηκε στενά. Πολλές μελοποιήσεις του εκτελούντο από τη χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών.
Δίδαξε τη μουσική σε πολλούς μαθητές του. Το 1974, μετά την επαγγελματική του συνταξιοδότηση επανήλθε στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας την ιεροψαλτική του δραστηριότητα και τη διδασκαλία. Την περίοδο (1974-78) έψαλε στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Ελίκης ενώ για μικρό διάστημα έψαλε και στον Ι. Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στη Ροδοδάφνη. Έψαλε αποκλειστικά δικά του μαθήματα.
Ο Δημ. Γκρεκιώτης υπήρξε άριστος γνώστης της ψαλτικής τέχνης και δόκιμος μελοποιός. Ένθερμος ζηλωτής της λειτουργικής μας μουσικής, την υπηρέτησε με πολύ σεβασμό αλλά και με πολύ πάθος, τόσο από τη θέση του ερμηνευτή όσο και από τη θέση του μελοποιού και του δασκάλου και άφησε ανέκδοτο μεγάλο όγκο μελοποιημένοι μαθημάτων, που παραμένουν εις χείρας του γιου του Χρήστου, Οδοντιάτρου, στην πόλη των Πατρών. Πέθανε το έτος 1978.

3) Κυριακόπουλος Γεράσιμος  Πηγή: http:// www.sfbyzantini-aigio.gr/

Ο Γερ. Κυριακόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Κουνινά Αιγιαλείας το 1888 και υπήρξε ένας σεμνός και ευλαβής ψάλτης ο οποίος υπηρέτησε το ιερό αναλόγιο με συνέπεια και υποδειγματική ευσυ­νειδησία, τελείως αφιλοκερδώς.
Γνώριζε Βυζαντινή μουσική της οποίας τα βασικά στοιχεία διδάχτηκε σε νεαρή ηλικία στην ιερά μονή των Παμμεγ. Ταξιαρχών Αιγιαλείας όπου μαθήτευσε κοντά στους ιερομόνα­χους της μονής Ιερεμία και Αρσένιο. 
Ακολούθως ολο­κλήρωσε τις γνώσεις του κοντά στον τότε λαμπαδάριο του Ι. Ναού Παναγίας Τρυπητής τον Κωνσταντινουπολίτη Κων/νο Πετράκη. 

Έψαλε στον Ι. Ν. της Υπα­παντής Κουλούρας Αιγίου επί μίαν 15ετία ερμηνεύοντας τα κλασσικά μαθήματα της Βυζ. Μουσικής με απόλυτη συνέπεια και σεβασμό στην πα­ράδοση. Στη μακρόχρονη θητεία του στο ιερό αναλόγιο είχε ως βοηθός του τον Παναγ. Λάφη, ο οποίος κατά διαστήματα έψαλε και ως λαμπαδάριος. 

Υπήρξε ένθερμος λάτρης της ψαλτικής στην οποία μύησε και τον γιο του Ηρακλή και διακρίθηκε για το βαθύτατο θρησκευτικό του συναίσθημα και την βαθιά του ευλάβεια. Πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου του έτους 1982 και άφησε αγαθές αναμνήσεις.

4) Καρβέλας Νικόλαος  Πηγή: http:// www.sfbyzantini-aigio.gr/ 

Εξαιρετικά καλλίφωνος ψαλμωδός με πολύ ωραία μελωδική φωνή με μεταλλικό ηχόχρωμα και  γνήσιο  εκκλησιαστικό  ύφος. Γεννήθηκε  στο  Μαυρίκι Αιγιαλείας το 1951 και από μικρός διακρίθηκε για την θαυμαστή καλλιφωνία του και την ιδιαίτερη κλίση του στην ψαλτική και στο δημοτικό τραγούδι. Σε ηλικία 16 ετών πήγε κοντά στον μεγάλο μουσικοδιδάσκαλο  και  πρωτοψάλτη  Δημήτριο Μαυρόπουλο από τον οποίο διδάχτηκε, για μια διετία, τα βασικά μαθήματα της ψαλτικής. Αργότερα μαθήτευσε, για μια διετία επίσης, και στη Σχολή Βυζ. Μουσικής του καθηγητή  και πρωτοψάλτη   Κων. Τασόπουλου στο  Αίγιο.
Συγχρόνως  και  τα  πολλά  ακούσματα  ψαλμάτων από τους μεγάλους σύγχρονους πρωτοψάλτες συνέβαλαν ώστε να ολοκληρώσει την ψαλτική του προσωπικότητα.
Είναι  πρωτοψάλτης  στον  Ι. Ν.  Αγίου  Γεωργίου  Τέμενης  Αιγίου  από  το έτος  1995  μέχρι  σήμερα (2011). Προηγούμενη  ιεροψαλτική θητεία  έχει  ως  λαμπαδάριος  στον Ι. Ναό της Υπαπαντής στην Κουλούρα Αι­γίου (1986-91) και ως πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αιγείρας (1993-94).
Σεμνός και ιεροπρεπής ψάλτης ψάλλει με συνέπεια πολλή και ευλάβεια χωρίς να απο­μακρύνεται από τα παραδοσιακά βυζαντινά μελωδήματα της Εκκλησίας μας. Είναι μέλος και βασικό στέλεχος της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων  Βυζ. Μουσικής  Αιγιαλείας όπου διακρίνεται και ως μονωδός σε δημοτικά  τραγούδια,  καθώς και της χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγίου.

5) Καρβέλας Μιχαήλ  Πηγή: http:// www.sfbyzantini-aigio.gr/ 
Νέος, σεμνός και ιεροπρεπής ψαλμωδός. Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1977 και   από μικρή  ηλικία έδειξε ιδιαί­τερη κλίση και έφεση προς την ψαλτική.  Μαθήτευσε στη   Σχολή  Βυζ.  Μουσικής   της  Ι.  Μητροπό­λεως και  πήρε τα  πρώτα  και  βασικά  μαθήματα  στη Βυζα­ντινή Μουσική από τους πρωτοψάλτες της Φανερω­μένης,Σπύρο Υφαντή και Βασίλειο Καυκόπουλο. Στη συνέχεια  μαθήτευσε συστηματικά  στην ίδια Σχολή με μουσικοδιδάσκαλους τους Βασίλειο Μπίκο και   Γρηγόριο   Κακούρη και τον Ιούνιο 2005 έλαβε πτυχίο Βυζ. Μουσικής  με «Άριστα». Την περίοδο 1997-2000  έψαλε στον ΙΝ. Αγί­ου Νικολάου στο Μαυρίκι Αιγιαλείας και από τις 16 Δεκεμβρίου 2001 υπηρετεί  με  υποδειγματική  ευσυνειδησία το ιερό  αναλόγιο  στον Ι. Ν.  Αγί­ου  Αθανασίου Κουνινάς

6) Χριστόπουλος Χρήστος  Πηγή: http:// www.sfbyzantini-aigio.gr/
Ο Χρήστος Χριστόπουλος υπήρξε ευσυνείδητος, ευλαβής και σοβαρός ψάλτης με καλή μουσική κατάρτιση. Γεννήθηκε στο χωριό Κουνινά Αιγιαλείας το 1916 και από μικρός γαλουχήθηκε με τα νάματα της ψαλτικής πάνω στο ιερό αναλόγιο κοντά στους σπουδαίους ψάλτες που ανέδειξε το χωριό του. Μαθήτευσε συστηματικά για πολύ καιρό κοντά στο συμπατριώτη του πρωτοψάλτη Νικόλαο Παπακωνσταντίνου, αδελφό του Αθανασίου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διετέλεσε πρωτοψάλτης για πολλά χρόνια στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου στο Αίγιο και ολοκλήρωσε τις ψαλτικές του γνώσεις κοντά στον μεγάλο Δημήτριο Μαυρόπουλο.
Έψαλε σε πολλούς Ι. Ναούς όπως, στον Ι Ν. Υπαπαντής στη Κουλούρα για 14 χρόνια, στον Ι. Ν. Παντάνασσας της Επισκοπής για 3 χρόνια και τελευταία στον Ι. Ν. Πέτρου και Παύλου στη περιοχή  Μεσηνέζη Αιγίου. Στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Τέμενης έψαλε συνολικά επί 18 χρόνια (1980-98)  οπότε  απεχώρησε  της  ενεργού  δράσης.
Την ιεροψαλτική του σταδιοδρομία άρχισε στη γενέτειρα του την Κουνινά όπου έψαλε από ηλικίας δεκαπέντε ετών. Σήμερα ζει στο Δ Δ. της Κουλούρας Αιγίου και απέχει της ψαλτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου