Κουνινά Αιγιαλείας. Σας καλωσορίζουμε στο χωριό μας!!

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Η κεντρική βρύση στην παλιά Κουνινά

Το πρίν

{Φωτο απο το αρχείο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΙΔΗΜΑ (ΚΑΒΟΥΡΑ)}
Εδώ ήταν κάποτε η κεντρική βρύση στο παλιό χωριό. Βλέπουμε τις πετρόχτιστες κολώνες και το σκέπαστρο που κατασκευάστηκαν με πολύ κόπο  από τους παλιούς κατοίκους και χωρίς ιδιαίτερα μέσα την εποχή εκείνη. Ο χειρότερος εχθρός αυτών των μνημείων στο  πέρασμα του χρόνου δεν ήταν η φύση που στην χειρότερη περίπτωση θα αφήσει αναλλοίωτα τα βασικά τους σημεία ,αλλά η ληστρική και βάρβαρη επιδρομή των ανθρώπων.
 
Και το μετά
 Με πολύ λύπη το γράφουμε . Οι κολώνες καταστράφηκαν , οι κουρίτες έσπασαν, τα αγκωνάρια εξαφανίστηκαν λές και  δεν υπήρχαν πέτρες αλλού. Και μέσα σε όλα αυτά η παρέμβαση της σκαπτικής τσάπας και η κατασκευή δίπλα μιάς τεράστιας τσιμεντοδεξαμενής που δεν ξέρουμε σε τι και ποιον σκοπό αποσκοπεί.
(φωτο απο το αρχείο του Γιάννη Γεωργόπουλου)


Αυτά τα μνημεία θα έπρεπε όχι μόνο να μην πειράζονται αλλά και να συντηρούνται, αυτά μας συνδέουν με τη παλιά γενέτειρα γή μας , αυτά δίνουν ζωή στη φύση, εκεί και με αυτά μεγαλώσαμε

2 σχόλια:

  1. Έχεις δίκιο Γιάννη, αυτό το "έγκλημα" για το χωριό μας έχει ονοματεπώνυμο! Σε αυτές τις βρύσες πιτσιρικάδες παίζαμε ενώ οι μανάδες μας έπλεναν τα ρούχα...Ματώνει η καρδιά μου όταν βλέπω να καταστρέφονται αυτά τα μνημεία του χωριού μας! Λες και δεν υπήρχε κάπου δίπλα χώρος να φτιαχτεί η υδατοδεξαμενή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Γιώργο σίγουρα έχει ονοματεπώνυμο,ας προσπαθήσουμε νά σώσουμε οτι μπορούμε! Ευχαριστώ γιά τό ωραίο σου σχόλιο,έδωσες άλλη διάσταση!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή